Wat is het verschil tussen een doula en een verloskundige?

Allereerst een doula is geen vervanging voor een verloskundige of kraamverzorgende. In Nederland kennen we een waardevol systeem waarbij verloskundigen een grote rol spelen in de geboortezorg: in een eigen praktijk (eerstelijn) en in het ziekenhuis (tweedelijn).
Een verloskundige en een doula hebben een verschil in verantwoordelijkheid en focus.

De verloskundige heeft een medische verantwoordelijkheid. Een verloskundige is verantwoordelijk voor het diagnosticeren, begeleiden, bewaken en bevorderen van de normale zwangerschap, bevalling, kraamtijd en ontwikkeling van de pasgeborene. Dit is een grote verantwoordelijkheid, voor zowel de veiligheid & gezondheid als het welzijn van moeder en kind. Omdat de verloskundige een grote verantwoordelijk draagt, vraagt dat ook een permante alertheid op mogelijke signalen, denken in mogelijke risico’s en deze afwegen (als-dit-dan-dat-scenario’s) en manieren om de risico’s te ondervangen en voorkomen.

Een doula heeft in die zin geen verantwoordelijkheid tijdens de bevalling – niet voor het verloop en niet voor de uitkomst van de bevalling. Zij is er juist om een aanstaande ouder(s) in emotionele, mentale en fysieke zin te ondersteunen. De focus van een doula ligt veel meer in het hier-en-nu: wat is er nu nodig voor dit moment in je bevalling? Die ondersteuning ligt op het emotionele en fysieke vlak, door bijvoorbeeld massage, coaching, suggesties voor houding- en positieveranderingen acupressuur, visualisatie, meditatie en manieren om je te helpen je wensen & voorkeuren kenbaar te maken.

Meestal kies je een verloskundige praktijk als je net zwanger bent – en misschien nog geen visie hebt voor je bevalling. Je ziet (een of meer van) de verloskundigen door de zwangerschap heen in consulten van zo’n 15 a 20 minuten. Of je verloskundige jouw visie deelt, is iets wat vaak pas later in de zwangerschap duidelijk wordt. Soms pas met het bespreken van je geboorteplan rond de 35 weken. Weet dat als er grote verschillen zijn je altijd mag overstappen naar een andere praktijk, maar dat is lang niet altijd haalbaar (zeker in de grote steden niet). Daarnaast werken de meeste verloskundigen samen en in diensten. Soms ken je alle verloskundigen uit de praktijk, maar soms ook niet. Dat betekent over het algemeen dat je vooraf niet weet wie er bij je bevalling is en dat dit tijdens de bevalling ook nog kan wisselen. Kies jij voor een bevalling in het ziekenhuis, of leidt de situatie je naar een medische bevalling, ook dan blijft een doula bij jou. Veel zwangeren beseffen niet, dat je met een ziekenhuisbevalling te maken hebt met wisselende zorgverleners. Dit zijn vaak allemaal mensen die je niet kent.


Een doula kies je vaak wat later in de zwangerschap: iemand die past bij jou en de ervaring die je wilt creëren, iemand waarmee je een klik hebt en die je vertrouwt. Waarmee je in de voorgesprekken een band opbouwt, die weet wat jouw wensen en voorkeuren zijn en hoe je het beste gesteund kunt worden tijdens de bevalling. Je weet ook dat je doula bij je bevalling zal zijn, ongeacht hoe lang het duurt en waar je bevalt – ook als er tijdens de bevalling een overdracht is. Ze is niet beïnvloed door een agenda en binnen een praktijk of een ziekenhuis spelen er vaak meerdere belangen. Een doula bewaakt die van jou (en je partner). Een doula blijft continue bij je, tenzij je even behoefte hebt aan privacy natuurlijk en begeleidt dus ook maar één bevalling tegelijk. Haar ‘dienst’ eindigt pas na de geboorte van jouw kindje. Wat er ook gebeurt, ze leidt je er doorheen.

Kortom een doula en verloskundige vullen elkaar aan. Samen kunnen ze elkaar aanvullen en versterken om een mooie en prettige ervaring voor de aanstaande ouders en hun kindje(s) te creëren!

 

Wat is een goed moment in de zwangerschap om in contact te komen met een doula? 

Je kunt contact met mijn opnemen wanneer je weet dat je zwanger bent! Maar idealiter kom ik tussen de 14 en 18 weken zwangerschap met je in contact. 

Intakegesprekken met zowel de zwangere en de partner doe ik graag rond 18-22 weken. Zo heb je genoeg tijd om in de prenatale sessies een band op te bouwen en te leren wat de wensen en behoeften zijn en welke begeleiding je wil.

Vanaf 24-32 weken gaan we het hebben over de fysiologie van bevallen en je wensen en behoeften verder onderzoeken. Dit helpt mee in het schrijven van jou bevalplan en het hechtingsplan. Daarna volgen nog prenatale sessies, waarin ik praktische tips geef aan zowel de zwangere als haar partner voor tijdens de zwangerschap en in aanloop naar de bevalling.