een doula..

Een doula is een zorgzame geboorteprofessional. Ze informeert jou over alle keuzes die je kunt maken rondom jouw bevalling en de postpartum periode. Ze bereidt jou en je eventuele partner optimaal voor. Ze maakt haar zorg op maat, waardoor jij je gesteund voelt op de manier die het beste bij jou past. Ze zal staan voor datgene wat jij kiest, maar is niet medisch eindverantwoordelijk. Een doula blijft bij je tijdens de bevalling en draagt de zorg niet over. Dit doet jou eigen verloskundige (hoogstwaarschijnlijk) wel op het moment dat jij medisch wordt. Het maakt voor haar in die zin niet uit waar je bevalt: thuis of in het ziekenhuis. Ze blijft bij jou. 

Een doula is een aanvulling op je geboorteteam. Ze werken samen; jij en je kindje, je (beval)partner, de doula en de verloskundige zijn er voor jullie, ieder in zijn/haar eigen rol.

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een doula?

Een doula kent je wensen, je angsten en je grootste kracht. Ze laat je je eigen stem vinden en helpt je deze te gebruiken. Je voelt je gezien en gehoord. Ze heeft kennis van het natuurlijke en het medische, waardoor ze jou kan voorbereiden op wat je allemaal kan en mag verwachten rondom de zwangerschap, bevalling en de periode daarna. Je bent dus optimaal voorbereid. Ze spreekt alleen voor je, als jij of je (beval)partner dat niet (meer) kan. Dat maakt je doula dé perfecte brug tussen jou, je partner en de andere zorg professionals.
Een doula biedt continue ondersteuning, draagt de zorg niet over en blijft bij je ook als je medisch wordt. Ze is onafhankelijk en er helemaal voor jou en je (beval)partner. Jouw doula is geen vervanging van je partner, maar juist de perfecte aanvulling op het geboorte team! Én als je geen partner hebt is je doula je steun en toeverlaat, vooral tijdens de bevalling.

Een vrouw vergeet haar bevalling nooit meer. Als je een moeder van 80 jaar vraagt of ze nog weet welke kleur haar kinderwagen was zal haar antwoord hoogstwaarschijnlijk nee zijn, maar vraag je haar of ze zich nog kan herinneren hoe ze zich voelde op de dag dat haar kinderen geboren werden zal ze het je kunnen vertellen! Die ervaring vergeet ze nooit meer. Het is een life changing event en iedere vrouw verdient het dat die ervaring er een is waarin zij centraal staat en waar ze de rest van haar leven zelfvertrouwen en kracht uit kan putten. 

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die bevallen met een doula vaak positief terug kijken op de geboorte ervaring. En het vergroot de kans op een kortere baringsduur met minder ingrepen. Bovendien is het belangrijk om begeleiding te hebben die niet tot de medische staf behoort en er helemaal voor jou is. Dus juist in het ziekenhuis met wisselende, in- en uitlopende zorgverleners, is een doula een uitkomst.

harde cijfers van het ‘doula-effect’

45% minder keizersneden
25% kortere duur van de bevalling tot 60% minder verzoeken om een ruggenprik
50% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)
31% minder verzoeken om pijnbestrijding
34% minder tangverlossingen

De aanwezigheid van een Doula tijdens de bevalling volgens Klaus en Kennel (1993)

Wist je dat?

  • 40% van de vrouwen in Nederland geen keuzevrijheid ervaart over wat er met haar lichaam gebeurt tijdens de bevalling.
  • 20% van de vrouwen in Nederland negatief terug kijkt op haar bevalling.
  • 10% van de vrouwen de bevalling als traumatisch ervaart.

    Vrouwen ervaren hun bevalling meestal niet traumatisch door wat er gebeurde, maar door hoe het gebeurde. En 80% van de zwangeren is zich tijdens een eerste zwangerschap niet bewust van de keuzes die ze heeft en haar rechten in de verloskamer.

    Het is daarom mijn missie als jouw doula om je goed voor te bereiden, zodat je bewuste keuzes kunt maken in wat voor jou belangrijk is tijdens de bevalling en je zelfvertrouwen groeit. Door de zorgvuldige voorbereiding houd je ook de regie als het anders loopt dan je droombevalling. De constante aanwezigheid van jou doula zorgt er bewezen voor dat je bevalhormonen makkelijker gaan stromen en je bevalling meer in flow verloopt. Wat weer een positief effect heeft op een soepelere start met je kindje.